Pokličite nas:+386 31 366 288
Instaappointment Image

Priprava na dojenje

Domov  /  Delavnice  /  Priprava na dojenje

Materino mleko je najprimernejša hrana za dojenčka, ker je sestava materinega mleka najbolj prilagojena  otroku takoj po rojstvu. Dojeni otroci so bolj odporni na okužbe, ker materino mleko vsebuje mnoge zaščitne snovi. Mleko iz dojke (laktoza, beljakovine, esencialne maščobne kisline) je sterilno, saj se le to sproti proizvaja. Tudi alergije na materino mleko so zelo redke.

Prav tako se z dojenje vzpostavlja povezava med materjo in otrokom. Oba dobita občutek zadovoljstva, ljubezni ter pripadnosti, saj se otrok počuti sprejetega in varnega. Tako se lahko otrok razvija v stabilno in zdravo osebo. Vpliva tudi na otrokov razvoj inteligence.

Materino mleko vsebuje beljakovine, ki so sestavljene z laktalbuminom in laktoglobulinom. Te beljakovine so lažje prebavljive in seveda boljše od kazeina, ki ga vsebuje kravje mleko. Tako otrok lažje tvori lastne beljakovine. Maščobe v materinem mleku so za otroka lažje prebavljive saj vsebujejo nenasičene in esencielne maščobne kisline, ki koristijo pri razvoju žvičnega sistema. Vsebuje tudi več sladkorjev – laktoze, ki je pomembna za razvoj  osrednjega živčevja. Pospešuje tudi vsrkavanje kalcija iz črevesa in s tem preprečuje rahitis. Laktoza zadržuje vodo v telesu in preprečuje dehidracijo.

Dojenje pozitivno vpliva tudi na mater, v obliki povezovanja vezi med materjo in otrokom. Z dojenjem se maternica krči hitreje. Mati tudi hitreje shujša. Pa tudi možnost nove zanositve se zmanjša.

Z dojenjem lahko tudi prihranimo, ker je ta hrana poleg vsega, da je najkvalitetnejša tudi praktično zastonj in vedno pri roki.

Dobro je, da dojke že dovolj zgodaj pričnemo pripravljati na dojenje. Med nosečnostjo se dojki povečata, včasih izločata mazivo (kolostrum).

Za nego dojk je potrebno predvsem umivanje in utrjevanje bradavic. Priporočljivo je, da si jih vsak dan umijemo z mrzlo vodo in trdim naravnim milom. Tudi med kopanjem. Roke naj bodo vedno čiste, ko se dotikamo bradavic. Dojki si umivamo s krožnimi gibi: najprej bradavico, nato kolobar, nato še preostali del dojke. Obrišemo jih z brisačo, ki naj bo oprana brez mehčalca. S tako brisačo je dobro, da drgnemo po bradavicah, ker  jih s tem utrjujemo. Po umivanju si bradavice namažemo s kakšno kremo za dojke (Bepanten, lanolin)

Nikakor dojke ne mažimo z pripravki, ki vsebujejo alkohol, saj le ta suši kožo in s tem zmanjšuje odpornost.

Če so bradavice ploske ali vdrte, jih za dojenje poskusimo usposobiti in sicer:

  • S palci obeh rok pritisnemo na kolobar čisto zraven bradavic in nato s potegi do bradavic proč pomagamo, da bradavica izstopi.
  • Enkrat sta palca levo in desno od bradavice, drugič pa nad bradavico in pod njo.

Ko bradavica izstopi jo primemo in dvignemo.

S palcem in kazalcem primemo bradavico ter jo potegnemo iz dojke ter jo nekaj časa tako držimo. Ponovimo vsaj 4x. Ponovimo še ta postopek še z brisačo.