Pokličite nas:+386 31 366 288
Instaappointment Image

Materino mleko in dojenje

Domov  /  Delavnice  /  Materino mleko in dojenje

Mamogeneza – dojke rastejo, med nosečnostjo je dosežen višek

Laktogeneza – izločanje mleka, ki se začne med nosečnostjo in se po porodu še poveča

Galaktopoeza – vzdrževanje tvorjenje mleka in s tem dojenja

Prolaktin je najpomembnejši, saj se izloči takoj po porodu in vpliva na tvorbo mleka. Sproščanje prolaktina, ki ga med dojenjem spodbuja otrokovo sesanje, vzdržuje tvorbo mleka sorazmerno z otrokovimi potrebami.

S sesanjem otrok draži živce v bližini bradavic, kar je dražljaj v osrednjem živčnem sistemu za izločanje prolaktina. Več, kot je teh dražljajev, več je prolaktina, ki se sprošča v kri.

Kar pomeni ponudbo in povpraševanje, več ko je podojev, več je dražljajev posledično je več mleka.

Refleks izločanja mleka lahko izzovemo tudi z draženjem bradavic in kolobarja, lahko ga pa sprožit tudi otrokov jok ali pa le njegova prisotnost in čas, ki je običajen za dojenje.  Zelo je pomembna tudi materina psihična stabilnost, samozaupanje ter podpora okolja.

Na količino mleka neugodno delujejo: strah, utrujenost, bolečina, zaskrbljenost, kajenje, alkohol.

Tehnika dojenja

S pravilno tehniko dojenja in položajem preprečimo poškodbe bradavic. Neodvisno od položaja matere naj bo otrok pri dojenju vedno s celim telesom obrnjen k njej in sicer tako, da je otrokovo uho, rama in kolki v ravni liniji. Pomembno je, da mati pritisne otroka k dojki takoj, ko ima usta na široko odprta. Pazimo, da ne zakrivamo nosu. Torej ne prinašamo dojke k otroku, temveč otroka k dojki ter da otrok zagrabi čim večji del kolobarja in ne samo bradavico.

Zdrav otrok se doji 7 -8 x dnevno, oz. kolikor jih otrok zahteva. Je živahen, lepo spi, se normalno giblje in ima napeto kožo. Mleko se izloča brez težav in otrokova telesna teža enakomerno narašča.

Res pa je, da je prvih 14 dni še v prilaganju, zato, če mati vidi, da ima manj mleka, je potrebno več podojev, saj se laktacija šele vzpostavlja in ni potrebe takoj po steklenički.

Različni vzorci sesanja

V izogib nejevolji je dobro poznati značilnosti sesanja ter se jim prilagoditi.

  1. »marljiva čebelica« – otrok močno zgrabi za bradavico in krepko sesa, dokler ni sit. Zelo enostavno ga je nahraniti, vendar bradavice bolj trpijo
  2. »razburljiv« – tak otrok zelo hiti pri sesanju, zato mu bradavica nenehno uhaja iz ust, za njo se ne potrudi, ampak začne jokati…pomembno je, da ga najprej mama umiri
  3. Otrok, ki s »obotavlja« težko ga je takoj po rojstvu pripraviti na sesanje, kot bi čakal, da mama dobi dovolj mleka
  4. »poskušalec« – zagrabi bradavico, malo popije in jo spusti – kot bi okušal. Nato začne sesati
  5. » zaspanček« ali »počivač« – to je otrok, ki nekaj minut lepo sesa, potem pa zaspi oz. počiva. Zato ga mora mama vzpodbujati k sesanju.

Če se pojavi kakršna koli težava, negotovost, strah ali nejasnost se pogovorite zdravstvenim osebjem.