Pokličite nas:+386 31 366 288
Instaappointment Image

Dihanje med porodom

Domov  /  Delavnice  /  Dihanje med porodom

Normalno prsno dihanje

Trebušno dihanje s prepono ( sproščeno ležemo na hrbet, noge nekoliko skrčimo, dlani položimo tik pod prsnim košem, skozi nos počasi vdihnemo in pri tem se trebuh dvigne. Po kratkem presledku zopet počasi in do konca izdihnemo. Na ta način tudi krepimo trebušne mišice.) Ob prvih popadkih začnemo s takšnim dihanjem. Dihanje je hitrejše, če je popadek močnejši. Ko popadek preneha, spet 2x globoko vdihnemo in izdihnemo. Tako dihamo tudi v porodnišnici, dokler popadki niso močnejši.

Hitro dihanje, ko nastopijo močnejši popadki, dihamo prsno in hitro. Skozi odprta usta hitro dihamo s prsnim košem in hkratnim hitrim gibanjem prepoden.
Torej v začetku popadka globoko vdihnemo in izdihnemo, nato pričnemo s hitrim dihanjem, ki pa ga na višku popadka še pospešimo. Ko popadek spušča, dihanje umirajmo in spet globoko vdihnemo in izdihemo.

Dihanje med pritiskanjem; sam porod od nas zahteva veliko moči, pomembno je, da sodelujemo z močnim pritiskanjem. Pri popadku noge pokrčimo ter jih razširimo, se primemo pod koleni, kar se da globoko vdihnemo, izdihnemo, ponovno vdihnemo, zadržimo zrak, glavo porinemo na prsni koš, zapremo oči (kot bi se šli potapljat) in pritisnemo na sečni mehur. Po cca. 20 sek. Izdihnemo, hitro globoko vdihnemo in zopet zadržimo zrak in pritiskamo. To napravimo med vsakim popadkom 3x. Ko popadek preneha, dihamo normalno
(pri vaji ne potiskamo zares ampak samo nakažemo – simbolično)