Pokličite nas:+386 31 366 288
Instaappointment Image

Baby handling

Domov  /  Delavnice  /  Baby handling

1. mesec: dojenček zna dvigniti glavo, kadar leži z obrazom navzdol. Občuti, da jo lahko nadzira.

2. mesec: v tej dobi, lahko premika roke in noge, vendar je gibanje nenadzorovano. Lahko že zadrži oporo na komolcih proti koncu drugega meseca. V pokončnem položaju, glave še ne obvladuje, zato ga nosim bolj leže v naročju. Pri podiranju kupčka ga naslonimo čez svojo ramo

3. in 4. mesec: glavo vse bolj obvladuje. V legi na hrbtu jo zadrži v sredini, dviga nogici, si ogleduje roke. Ko ga obračamo preko boka, glava sledi trupu. V trebušnem položaju glavo dvige in jo zadrži in se opre na komolca, ki sta pred rameni – pase kravice. Otrok je sproščen in lahko prime igračo, ki je pred njim. Nosimo ga lahko že bolj v pokončnem položaju saj že obvlada glavico. Hrbet pa še vedno podpiramo ter otroka naslonimo nase. Proti koncu 4. meseca otrok postaja čedalje močnejši v hrbtnem predelu.

5. in 6. mesec: otrok se prijemlje za nogici, ko leži na hrbtu. Lahko ju prinese do ust. Obrača se iz boka na bok in kotali naprej na trebuh. Sposoben se je v trebušni legi dvigniti visoko na iztegnjeni rokici. Steguje se k igračam, jih prijemlje, se poskuša plaziti po trebuhu. Ni se še najbolj sposoben vzravnati, zato ga v tem obdobju še ne posedamo v pokončni položaj. V naročju ga naslonimo nase ali ga podpiramo z rokami.

V 6. mesecu je že sposoben sedeti, vendar ne obvlada ravnotežje, zato ga podpremo z blazinami.

7. in 8. mesec: otrok se začne premikati po prostoru s kotaljenjem in plezanjem po trebuhu, sam se usede ali uleže, začne se dvigovati v štirinožni položaj. Ni mlahav v boku.

Otroka ne silimo, da dela tisto za kar če ni dovolj zrel. Pomembno je, da osvoji, obračanje čez bok, kotaljenje, kobacanje, različne prehode iz enega položaja v drugega.

Če pa te stopnje preskočimo, lahko kasneje zasledimo: slabo držo, krivine v hrbtenici, asimetrijo pri hoji, zvračanje stopala, neenakomerno obremenjevanje nog.

Dvigovanje

Otroka najprej obrnemo na bok, z roko sežemo med njegove nogice in z dlanjo podpremo ramo in glavo. Z zgornjo roko pridržimo hrbet in glavo ter si ga položimo v naročje

Polaganje

V obranem vrstnem redu, kot smo ga dvignil, ga sedaj položimo…najprej ritko nato boke, in nazadnje glavo.

Obračanje

Pokrčimo mu eno nogico, z isto roko ga primemo še čez trebuh in ga obrnemo na bok.

Pestovanje

Pestujemo ga v različnih položajih, a vedno tako, da mu podpremo vse njegovo telo. Pazimo, da glavica ne sili nazaj. Vedno naj bo ena noga pokrčena, druga pa iztegnjena. Obe roki sta spredaj.